CURSURI DE IGIENA ORALA

Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate.

 1. Se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale.
 2. Folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul.
 3. Se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul favorizeaza formarea tartrului.
 4. Se evita tutunul pentru ca acesta produce afectiuni ale gingiilor si poate provoca cancer al cavitatii bucale. Expunerea pasiva la tutun poate de asemenea determina boli ale gingiilor.
 5. Se practica curatarea limbii cu un instrument special sau cu o periuta de dinti moale. Se curata din spate in fata. Curatirea limbii este deosebit de importanta la persoanele care fumeaza sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat.
 6. Vizite regulate la medicul dentist, in functie de aparitia problemelor sau de cate ori este necesara curatarea cavitatii bucale.
 7. Igiena orala a copiilor.

Ingrijirea orala a copiilor trebuie inceputa in jurul varstei de un an (sau aproape 6 luni dupa aparitia primului dinte), pentru o evaluare primara de catre medicul stomatolog, iar apoi de doua ori pe an sau mai des, in functie de opinia medicului dentist.


Sanatatea dintilor copilului este determinata de starea de sanatate a mamei. Datorita faptului ca dintii copilului se formeaza inainte de nastere, este necesar ca gravida sa aiba o alimentatie echilibrata si cu un aport optim de vitamine si minerale. Este important ca o gravida sa aiba tratate toate problemele stomatologice, pentru a evita o infectie in tipul sarcinii care poate afecta fatul.


Spalatul pe dinti si folosirea atei dentare pot ajuta la:

 1. Prevenirea aparitiei cariilor: cariile pot determina probleme serioase, cum ar fi infectiile;
 2. Prevenirea parodontitei (o afectiune gingivala), care poate afecta tesutul gingival si oasele care sustin dintii, ajungandu-se la pierderea dintilor;
 3. Economisirea de bani: prin prevenirea cariilor dentare si a parodontitei, se pot evita proceduri costisitoare;
 4. Prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare: spalarea pe dinti si folosirea atei dentare elimina bacteriile responsabile de aparitia respiratiei urat mirositoare;
 5. Pastrarea unor dinti albi prin prevenirea patarii acestora datorita alimentelor, bauturii sau tutunului;
 6. Imbunatatirea starii de sanatate la modul general.